3 handige zorgproducten voor na een operatie

Wanneer je op het punt staat om geopereerd te worden, is dat vaak het enige waar je mee bezig bent. Hoe bereid je je voor op een operatie? Vaak wordt de periode daarna vergeten en kun je voor lastige momenten komen te staan. Afhankelijk van de operatie is het handig om na te denken over mogelijke producten die je nodig zult hebben. Dit artikel helpt je verder. Wellicht zal niet elke tip voor jou van toepassing zijn, omdat het afhankelijk is van de operatie die je ondergaat. Hopelijk staan er nuttige producten voor je in het artikel!

1. Urinaalhouder

Na veel operaties is het belangrijk om zoveel mogelijk (bed)rust te houden. Het kan verstandig zijn om een aantal dagen in bed te blijven liggen en niet teveel te lopen of bewegen. Naar het toilet gaan, kan soms al aanvoelen als een dagtaak en kun je enorm tegenop zien. Omdat het te veel pijn doet, of omdat je er een stuk naartoe moet lopen. Een urinaalhouder kan dan een handig product zijn om in de buurt te hebben. Het is een hygiënisch product dat ervoor zorgt dat je je urinaal op een gemakkelijke manier weg kunt zetten. Daarnaast is hygiëne ook belangrijk. Er zijn gelukkig urinaalhouders op de markt die voldoen aan de richtlijnen van de infectie preventie. Het is erg belangrijk om na een operatie zo hygiënisch mogelijk te leven. Dit voorkomt mogelijke infecties waar jouw lichaam absoluut niet op zit te wachten.

2. Een ruggensteun

Na een operatie is de kans dus groot dat je een aantal dagen in bed zult spenderen om te herstellen. Wanneer er mensen op bezoek komen, of je moet eten of drinken, wil je ontspannen en gemakkelijk rechtop in bed kunnen zitten. Een kussen alleen is dan niet voldoende en geeft je niet genoeg steun in je rug. Een ruggensteun is dan een prettig product om te hebben. Deze zet je aan het hoofdeind van het bed, je plaatst je kussen er tegenaan voor het comfort en je kunt gemakkelijk rechtop zitten. Onmisbaar tijdens bezoek of het nuttigen van voeding.

3. Bewegingshulpmiddelen

Natuurlijk zul je behoefte hebben aan beweging als je enkele dagen of uren op bed hebt gelegen of in een stoel hebt gezeten. Al is het alleen maar om even een ander uitzicht te hebben, als je écht nog niet zelf kunt bewegen. Wanneer je lichaam nog niet genoeg kracht heeft om zelf op te staan, zorg er dan voor dat je een set krukken in huis hebt. Op deze manier kun je je toch, al is het langzaam, verplaatsen en op deze manier op krachten blijven. Wanneer je lichaam nog niet sterk genoeg is voor krukken, is een rolstoel een handig hulpmiddel. Wellicht heb je iemand die de rolstoel voor je kan duwen, maar anders zijn er genoeg rolstoelen te koop of te huur waarbij je jezelf kunt voortduwen.

Je lichaam laten rusten is belangrijk, daardoor herstel je het snelst. Toch zijn er ook operaties waarbij het belangrijk is dat je in beweging blijft. Denk hierbij aan een nieuwe heupoperatie. Het is dan goed om snel weer te bewegen, hoe weinig ook, om je nieuwe heup aan je lichaam te laten wennen. Vaak worden operaties van tevoren al gepland. Wanneer je al weet dat je geopereerd moet worden, houd hier dan rekening mee bij het uitkiezen van je zorgverzekering.

 

Ben jij wel eens geopereerd? Welk zorgproduct was onmisbaar voor jou?

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.