HSP Hoogsensitief

HSP (hoog sensitief personen is een eigenschap die bij ongeveer twintig procent van de bevolking aanwezig is. Deze meesten zijn zelfs niet op de hoogte dat deze eigenschap hun uniek maakt ten opzichte van alle anderen. Hoogsensitief betekent dat je prikkels ervaart en verwerkt op een andere manier dan de rest de bevolking. Belangrijk is hier te weten dat een HSP persoon soms teveel prikkels ervaart en dient zich dan te distantiëren om in alleen in rust en stilte hun batterij weer op te laden.

Hoe ervaren HSP’s hun omgeving:

– Zij kunnen de gemoedstoestand van personen aanvoelen en absorberen. Dit gebeurt onbewust, daarom hebben ze meestal niet onmiddellijk door wat hun overkomt als ze niet goed gewapend zijn tegen deze onbewuste absorptie van emoties van anderen.

– Zij voelen alles veel intenser aan met de zintuigen (horen, zien, voelen, ruiken, proeven)

– Ze voelen aan de sfeer of er iets scheelt of er iets gebeurt.

Typische kenmerken van een hoogsensitief persoon:

– Ze hebben veel moeite met verandering.

– Kieskeurig en perfectionistisch in hun daden.

– Onrustig voelen en piekeren ’s nachts.

– Ze hebben nood aan zingeving, ze zoeken ook steeds naar de diepere betekenis in het leven. en ze hebben een sterk rechtvaardigheidsgevoel en ze kunnen niet tegen onrecht.

– Hun intuïtie en een zesde zintuig is sterk ontwikkeld.

– Ze denken in plaatjes en beelden in plaats van woorden.

– Diepe verbondenheid met de natuur en met dieren.

Als een HSP’er zich niet van bewust van het feit wat hij allemaal voelt en ervaart, en hoe hij hiermee moet omgaan. Dat kan zich uiten in stress, depressies, burn-out. Daarom is de nodige zelfzorg (bv. Meditatie of Yoga) heel belangrijk eens je weet wat HSP inhoudt. En dat is wat de meeste HSP’s vergeten, om tijdig voor zichzelf te zorgen.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.