Iedereen kan een AED gebruiken

Een AED, daar red je levens mee! De apparaten die al veel levens hebben gered hangen op duizenden plaatsen in Nederland. Weet jij hoe je een AED gebruikt? Het is namelijk heel erg simpel. In dit artikel vertellen we je hoe je met het apparaat omgaat en wanneer je het gebruikt.

Wat is een AED?
AED staat voor Automatische Externe Defibrillator. Het is een zelfstandig apparaat met zijn eigen batterij dat door iedereen gebruikt kan en mag worden. Het doel van een AED is om mensen die een hartstilstand hebben te redden. Als je hart stilstaat, dan kan een stevige elektrische schok je hart soms weer op gang brengen. De AED is gemaakt om zulke schokken toe te dienen. Als je dus denkt dat iemand een hartstilstand heeft, zoek dan een AED in de buurt en gebruik het apparaat. Wees niet bang om actie te ondernemen: als je niets doet is de kans groot dat het slachtoffer overlijdt!

Hoe gebruik je een AED?
Dat vertelt het apparaat je zelf! De AED bevat een ingesproken bandje die je vertelt wat je moet doen. In het kort komt het er op neer dat je de elektroden van de AED op de borst van het slachtoffer moet vastmaken, op de plek waar zijn hart zit. Het apparaat meet dan of er nog een hartslag is. Zo niet, dan moet er een elektrische schok toegediend worden die het hart weer op gang kan brengen. Sommige AED’s doen dat automatisch, bij andere moet jij zelf een schok toedienen door een knop in te drukken. Wees niet bang, het apparaat vertelt je wat je moet doen.

Meer weten over eerste hulp bij ongelukken?
Als je wilt oefenen met het gebruik van een AED, en meer technieken wilt leren om mensen na een ongeval of in een andere noodsituatie te helpen, dan is een EHBO-cursus misschien iets voor jou. Bij zo’n cursus leer je veel over eerste hulp en oefen je ook praktijksituaties op oefenpoppen. Als je een EHBO-diploma hebt gehaald, sta je een stuk steviger in je schoenen als er écht een crisis optreedt.

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.