Gewicht verliezen door groenten met een hoog eiwit gehalte

Eiwitrijke groenten

Een stuk vlees bevat veel eiwit, dat weet haast iedereen. Maar veel mensen vergeten soms dat ook groenten een goede bron van eiwitten kunnen zijn. Maar hoe kan dat nu helpen bij het verliezen van gewicht? En welke groenten hebben nu eigenlijk het hoogste eiwitgehalte?

Eiwitten: waar zijn ze goed voor?

Ons lichaam heeft eiwitten, vetten en koolhydraten nodig om fatsoenlijk te kunnen functioneren. Koolhydraten zijn een energiebron, vetten (en dan vooral het onverzadigde vetten) houden ons cholesterol op peil en eiwitten zijn eigenlijk de bouwstenen van verschillende weefsels in ons lichaam, zoals onze spieren. Eiwitten geven ook een verzadigd gevoel, wat koolhydraten (en dan vooral suikers) niet doen.

Afvallen en eiwitten

Als je wilt afvallen is het allereerst goed om te kijken naar de manier die je wilt hanteren om te gaan afvallen? Wil je minder calorieën eten om af te vallen? Top. Je kunt dan bijvoorbeeld je dieet aanpassen. Minder tussendoortjes, minder slechte voedingsmiddelen zoals koek, snoep en chips en meer groenten en fruit. Als je zo’n voedingspatroon combineert met een paar keer een bezoekje aan de sportschool, zul je gegarandeerd vooruitgang boeken. Je zult waarschijnlijk minder koolhydraten gaan eten maar de eiwit-inname mag wel omhoog gaan. Eiwitten bevatten weinig calorieën en veel goede aminozuren die ons lichaam nodig heeft.

Hoeveel eiwitten heb je nodig?

Als je twee tot drie keer per week licht sport, zou je rond de 1 tot 1,5e gram eiwit moeten innemen per kilo lichaamsgewicht. Weeg je dus 65kg, dan is het dus goed om tussen de 65g en 97g aan eiwitten in te nemen.

Waar zitten eiwitten in?

Eiwitten zitten vooral in dierlijke producten zoals vis, vlees en zuivel. Maar ook in verschillende groenten zitten eiwitten. Even ter vergelijking; een kipfilet van 100g bevat rond de 25g eiwit.
– broccoli: 2.8g/100g
– spinazie: 2.9g/100g
– erwten: 5g/100g
– mais: 9g/100g

Maar vooral bonen zijn een goede bron van eiwitten. Daarom zie je dat bij veel vegetarische gerechten bonen zijn toegevoegd.
– zwarte bonen: 21g/100g
– kidneybonen: 24g/100g
– sojabonen: 36g/100g

Wat extra eiwitrijke groenten zijn hartstikke gezond en kunnen ook heel erg lekker zijn! Zorg wel dat het niet aan gaat voelen als een dieet, maar als een nieuw eetpatroon. Je moet het immers kunnen volhouden!

Bladwijzer de permalink.

Reacties zijn gesloten.